Sula si prefectura. Studiu comparativ

Postul asta a fost, initial, un comentariu la un articol de-al lui Andrei Manţog, in care infiera ipocrizia unui boss din top managementul BOR. Care, pe de-o parte, critică abandonul moral al societatii, căderea în derizoriu etc etc, toate, cu complicitatea presei. Dar care, de cealaltă parte, este complicele tuturor arogantelor si magariilor comise de popimea corupta – mercurialele pentru botezuri, nunti sau mystic parties, desfrau, infatuare etc.

Image

Din viteza si elan tineresc, Mantog ii cam baga  la gramada pe toti preotii si uite-asa se comit niste nedreptati.  Si eu pot sa emit enuntul destul de usor de inghitit ca ziaristii sunt rapandule cu totii si sa adaug o lista lunga si la fel de impuţita cu măgării imputabile jurnalistilor, care au mărşăluit umăr la umăr cu marii hoţi.

Insa altundeva doream sa ajung – anume, la transferul incorect de vina care apare dinspre popime inspre religie, respectiv, dinspre ziaristii piscotari şi găozari, înspre jurnalism, in general.

Mantog are dreptate pana la un punct, tagma preotimii are prea multi paduchi. La un moment dat, am fost nasi la botezul unor prieteni. La final, popa m-a chemat in spate, in naos, sau cum ii spune, si m-a intrebat : “Cat ai la tine?” Am intepenit, cu banii in mana. Daca vroia, putea sa ma violeze, asa anesteziat eram. I-am dat cat a cerut, buimac, apoi m-a trimis sa le dau bani si alora din cor.

Cam acelasi lucru l-a patit si George Buhnici.

Si mai am povesti din astea la prima mana, dar unele sunt prea personale (nu, dom’le, pana la urma nu m-a violat popa ala, nu despre asta e vorba cand zic “chestii personale”).

Ei, cu toate experientele astea, eu insist sa spun ca se face o confuzie paguboasa intre – pe de o parte –  popii astia defenestrabili, intre institutia bisericeasca foarte corupta si – de cealalta parte –  religie, privita ca sistem de norme sociale foarte-foarte utile in continuare.

Unii spun ca se pot comporta omeneste si fara religie. La un moment dat, chiar,  dadusem pe internet peste un fel de miscare, ONG, secta etc, intitulata  “Good Without God”. Ok, dar nu cred ca se poate aplica la scara mare. Am vazut ca la fel opina si TS Eliot. Zicea ca intelectualii, sau o parte din ei, pot face asta.  Pentru marea parte a populatiei, insa, este nevoie de ceva suplimentar, de religie.

Si cred ca are dreptate: daca era suficienta convingerea intima, asumata de toata populatia ca nu e ok sa furi, nu mai era nevoie de pedepse, de Codul Penal. Eventual, astea ar fi fost niste situatii cu totul exceptionale.  In rest, populatia s-ar fi comportat cum trebuie intr-o proportie atat de mare, incat sa nu se simta nevoia sociala a unui sistem coercitiv (amenda, pârnaie).

Legat de sanctiuni, si asta mi se pare un pseudo-argument impotriva religiei: ” dom’le, eu sunt un spirit liber si resping orice sistem din asta religios, care imi impune cu forta anumite reguli, sub amenintarea pedepselor, a iadului, etc etc, e o barbarie”.

Pai, surpriza: orice sistem laic iti impune, tot cu forta, niste reguli si tot sub amenintarea cu pedepsele. Se mai numeste Regulament de Ordine Interioara, Cod Penal etc.  Chestie clasica de management al resurselor umane: biciul si zaharelul.

In urma acestui post lung si dragut cu religia, ma astept si eu ca de Pasti sa ies neinfrant la ciocnit oua, macar.
Reclame

One response to this post.

  1. […] El asta doilea post în care afirm că societatea ar trebui să se reorienteze în direcţia asta, înspre valorile clasice fundamentale, sprijinite de creştinism. Eu am trăit suficient sub comunism, am văzut ce înseamnă societatea eliberată de obscurantism şi de religios. Şi în România, şi în URSS, şi în Cuba. Şi am văzut ce urme adânci lasă în urmă, ce pervertire de sensuri şi de valori. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: