Grătarătă, excursietă

Ca mulţi dintre români, am ales să ne petrecem o parte din minivacanţa de 1 mai în Bulgaria. Am facut calculele si am constatat ca vom fi nevoiti sa scoatem din buzunare o suma rezonabila. 

Odata ajunsi in Bulgaria, nu vom tine calea statiunilor all-inclusive, ci ne vom indrepta spre ferma de scoici de la Dalboka. Aici functioneaza si doua restaurante cu specific, desigur, pescaresc. Fie ca vom alege supa de midii, midiile cu usturoi, midiile pane, sau midiile cu vinete, suntem siguri ca vom fi rasfatati cu senzatii gustative dintre cele mai alese.

Priceperea bucatarilor, prospetimea produselor, dar si frumusetea cadrului natural au facut ca romanii sa devina, de-a lungul anilor, obisnuiti ai locului.

Locatia se gaseste la cativa kilometri de Kavarna, un orasel aflat pe drumul spre Balcic. Atentie sporita, insa, daca va deplasati cu un autoturism scump! Dupa cum se stie, Bulgaria, mai cunoscuta si sub denumirea de Burglaria*, este raiul hotilor de masini de lux. Restaurantele sunt amplasate la baza unei faleze abrupte, iar cele mai multe masini sunt lasate sus, intr-o parcare, unde nu este exlcus sa cada victime raufacatorilor.

Preturile sunt pentru toate buzunarele. O portie de midii la tigaie cu sos picant, de 400 de grame, costa 7 leva, adica 15 lei noi roni, iar pentru o bere bulgareasca Kamenitza veti mai scoate din buzunare  inca 2 leva, ceea ce inseamna aproape 4,5 lei. Cei mici se pot racori cu un suc de aproximativ 3 leva, sau cu un ayran delicios,  care costa sub 2 leva.

Meniul este foarte variat si include, pe langa midii, si  pesti de Marea Neagra, precum calcanul, lufarul, zarganul, chefalul sau stavridele, dar si raci de balta, sau sturioni.

Trebuie sa spunem cu tristete ca, si la acest capitol, bulgarii ne-au luat-o iar inainte. Pe litoralul romanesc al Marii Negre, pestele din restaurante este cumparat de la supermarket, de multe ori congelat. Din meniuri nu poate sa lipseasca in nici un caz pangasius-ul, un peste care provine din Asia, cel mai adesea din apele Mekong-ului, foarte poluate cu metale grele.

Ca o marturisire, mai este de adaugat ca eu, traitor pe litoral, trebuia sa fiu satul, la varsta aceasta, de toate lighioanele Marii Negre. Trebuia ca faleza sa fie intesata de carciumi, chioscuri, taverne si terase cu tot felul de nebunii pescaresti. In schimb, n-am mancat niciodata  calcan, sau creveti. Nici macar midii despe care sa stiu ca au fost culese din Marea Neagra. Probabail ca am inghitit din Marea Neagra mai multi rahati diluati in valuri,  decat stavrizi la cuptor.

Incheiem spunand ca reporterii retardati, care nu reusesc sa sară din ţarcul cu şabloane, ar trebui duşi la Dalboka,  lângă midii şi, într-o scenă desprinsa, parca, dintr-un film de groaza, lasati sa facă perle de-adevăratelea.

prima poza e luata, cum sa zic,  de pe ilmenudiangela.wordpress, iar a doua, de pe cerecomand.ro

* nou, original! gluma scoasa de mine acum!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: