Ciripele

– Vezi ca-ti suna o alarma acolo! Un telefon, un ceas!

Asta-i spunea zilele trecute o prietena sotiei, in timp ce discutau la telefon. Dumneaei, nevasta, sedea aproape de  fereastra, in fata tufelor de liliac inflorite, deasupra valurilor de verde  crud, inca.

Avem noroc. Noaptea, târziu şi spre zi, când e să se audă ceva, în enclava asta verde se aud doar pescarusii. Pe zi, din tufaris  incep cateodata niste pasarele despre care nu stiu nimic, dar care canta extraordinar de misto. Asta auzea  neîncrezătoare prietena de mai sus, obisnuita cu zgomot de trafic, ţignale  si gălăgie de-ntre blocuri.

Pe una dintre artiste am întânit-o si  in curte la parinti. Taica-miu mi-a aratat-o mai departe, pe un stalp; este un fel de vrabie mai mare, cenusie, pare complet netalentată.  O fi privighetoare? Aia cu trilurile elaborate de la secunda 9 (sorry pentru fâşâitul de fond, in realitate nu se aude).

Pana pe la 20 de ani, cand ne-am mutat din blocul lui Nelutu de la Casa de Cultura, tramvaiele, basculantele şi frânele  imi treceau prin urechi, prin creier si prin somn la fiecare sfert de ora, incepand  cu 5.30.  Pare ca te inveti cu orice, dar zgomotul in exces, chiar nebagat in seama, pana la urma te-mbolnaveste de inima. 

Constanta este fruntasa pe tara, dupa Bucuresti, la poluarea fonica. Pe podium mai incape si  Cluj-Napoca. Si-mi aduc acum aminte cum spunea domnul Radu, recent,  la Realitatea TV, ca el a cheltuit pentru spatiile verzi doar 2 milioane de eurrro, nu ca hotii de la Cluj, cu … nu mai stiu cat,  mult mai mult. Iar Tudor Octavian se indigna si el prin studio.

Deci, domnu’ Radu, hotilor de la Cluj le transmit „mereţi la pârnaie, care aţi ciordit”, dar pe matale te-as agata de bretelele alea de proxenet de un catarg al mall-ului maro pe care l-ai construit in Parcul Tabacariei, in locul unei jumatati de hectar de copaci batrani. Chiar e un mall maro, vor ei sa spuna ca e din cupru cu patină; e dintr-un material care a coclit, dupa mine, arată naşpa.

Perdelele de arbori, zonele inverzite atenueaza zgomotele orasului.  In Constanta, ca in multe zone din tara,  spatiul verde pe cap de votant este de cateva ori sub norma legala si de muuulte-muuulte ori sub media europeana. In schimb, cred că neamul vulpesc, de cand a aparut el pe Pamânt, nu a mâncat laolaltă  ataţia pui caţi au mancat in ultimii ani babuţele din Constanţa, de la domnul Radu.

Reclame

One response to this post.

  1. […] laptop. Acum câteva săptămâni, ieşisem la geam să cârâi-fluier-gânguresc şi eu la nişte vrăbii, păsărele, să interacţionăm.   Soţia: “Ce se-aude acolo? Un leptopar cu ciuf de […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: