Arhimede din Carpaţi. Sau Loto 68 / 250.000

Matematicianul Solomon Marcus, membru titular al Academiei Române,  ne invata că şansele de câştig la Loto 6 din 49 sunt de una la 14 milioane. Cu toate acestea, există oameni care au dat cu statistica de pamant si au castigat. Au nimerit singura combinatie castigatoare din 14 milioane posibile.

Este un lucru remarcabil,  dar care paleste, insa, in fata reusitei fenomenale a lui Arhi. Cunoscutul blogger a depasit granitele statisticii si ale celorlalte complicate discipline care imblânzesc lumea numerelor.

Arhi a nimerit combinatia castigatoare la 68 din 250.000!  Adica a nimerit exact cele 68 de cuvinte potrivite (din totalul de 250 de mii ale limbii engleze), ca sa recreeze, TOTAL si independent, o gluma inventata de altcineva, cu mai multi  ani inainte.

Pare neverosimil, dar memoria electronica a internetului ne va ajuta sa acceptam acest adevar.  Iata glumita compusa in 2007 de un anume OogaBooga, postata pe UrbanDictionary.com:

Tip: din cauza setarilor WordPress, cel mai comod e sa deschideti pozele in alta pagina (click pe rotiţa de scroll a mouse-ului, de ex.) 

Arhi, acest Arhimede din Carpaţi, incaleca statistica, balaurul matematic cu un infinit de zerouri in coada şi o supune vointei si talentului sau.  Arhi zamisleste identic, dupa 3 ani, glumita compusa de OogaBooga. Aceleaşi 68 de cuvinte, în aceeaşi ordine. Ţi se face pielea de găină, zău aşa!

Şi, ca orice persoana de buna credinţă, purcede a se bucura de fructele muncii sale:  îşi reia gluma, tradusa si usor modificata:

De aici, povestea de succes a lui Arhi capata nuante triste. Dupa un scenariu clasic, reuşita compatriotului nostru atrage invidie, observatii înveninate si banuieli nedrepte.

Cineva, userul Vasile Constantin, sugereaza ca poanta este luata de altundeva.  Arhi, cu serenitatea omului care se stie nepatat, respinge aluziile otravite.

Nu stiu cine ar mai fi avut atata rabdare sa-i explice obraznicului ca este in eroare, cel putin. Insa, numai saracul Arhi stie ce-o fi fost in sufletul lui. Pai, sa vina un lache, sa te acuze de ceea ce tu deteşti cel mai mult şi mai mult pe lumea asta virtuala?! Adica, de hoţie  pe internet?!

Pentru ca, fara Arhi, spatiul acesta numit blogosferă ar fi mai sarac in principii si mai vulnerabil la derapaje. Asa cum jurnalistul este cainele de paza al democratiei, Arhi este dragonul de strajă al paternitatii intelectuale.

Si tocmai el sa fie banuit de ciordeala?! Tocmai el, care il ia de guler şi îl zgâlţaie bine pe Dragoş Muşat tot timpul,  pentru ca a ciordit ideea cu delfinii din Dâmboviţa de la o reclama mai veche, cu rechini în canalele din Amsterdam?! Ce nedreapta este Soarta, uneori, cu cei mai virtuoşi dintre copiii săi!!

Acolitii individului, printre care şi Alexandru Hâncu (surprinzator, fost jurnalist BBC mai bine de 10 ani!) au incercat sa-i spele obrazul. Ba ca advertising-ul nu exclude coincidenţele, ba ca Muşat este cu adevarat talentat, că are imaginaţie, că este tatăl legendarului personaj Tetelu, că se poate intampla.

Sictir, băi! Mai întâi să câştige Muşat la Loto 68 / 250.000, aşa, ca Arhi. Şi mai discutăm dupa aia cum e cu hoţii. Cu hoţii care strigă „Hoţii!”.

Reclame

One response to this post.

  1. […] sunt şansele să avem de-a face cu o coincidenţă? Un posibil răspuns, aici, de la matematicianul Marcus Solomon. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: