Calitate occidentală, ofertă limitată!

A auzit cineva de „calitate sovietică-sunaţi acum”?

Nu cred. Toate reclamele chinuite din anii ’90 conţineau o altă sintagmă-cârlig: „calitate occidentală”. Era parola de la porţile Paradisului Neckermann, în paginile căruia visam în copilărie. „Calitate occidentală”,  surioara mai bătrânei „lucru nemţesc”.

Nu cred să fi existat nici măcar un copil care să fi preferat revistele sovietice de limbă engleză Misha rahanelor franţuzeşti. Raporturile s-au păstrat şi după aproape un sfert de veac. Cu excepţia campionilor la sporturi de cotonogeală, spaţiul ex-sovietic nu furnizează nici acum vreun produs care să te facă să uiţi de oferta occidentală sau asiatică. În general, a lumii democratice. Pentru că există o suprapunere evidentă între civilizaţie, democraţie şi performanţa economică, bunăstare. China este exclusă, China este un  sweatshop uriaş.

Nicăieri nu fug câinii cu covrigi în coadă, banul este ochiul dracului, excesul tâmpit de corectitudine politică naşte aberaţii, iar, uneori, democraţia este doar pentru căţei. Dar, în lumea asta imperfectă, există o delimitare categorică între democraţie şi dictatură coruptă, între Channel franţuzesc  şi halenă sovietică.

Asta simt eu, în ultimul timp. Un anumit damf de speranţă şi tupeu de la nişte domni eleganţi, din ce în ce mai guralivi, pe cale să-şi atingă forma maximă de aroganţă de acum 8-10 ani. Premisele le sunt favorabile, ţara va fi condusă, în curând, de puii lor politici. Între timp, trebuie numai să scape de puşcărie.

E un meci la limita infarctului, contra cronometru, în care se joacă, ca la un barbut ţigănesc, soarta proastei de România. O fac din nou poştă învingătorii din clanul Cătălin Voicu? Oricum, noii miniştri deja îi ridică fusta în faţa Rusiei, ca la un târg de curve. Sau e răscumpărată, în ultimul moment, de violatorii de Justiţie pro occidentali, complici cu Monica Macovei, identificaţi ca atare de Adrian Năstase?

Zilele astea, dânsul a publicat  un rechizitoriu la adresa Monicăi Macovei.

„Pentru ca, de cateva zile, am vazut o escaladare a retoricii mincinoase din partea acestei unelte a justitiei basesciene, cred ca trebuie sa aflam si adevarul. Sa ii transmit faimoasei luptatoare anticoruptie ca, supriza, miturile pot fi distruse, odata cu mincinosii care au stat la baza formarii lor. Iar voua, tuturor cititorilor mei, sa va aduc la cunostinta raul pe care Monica Macovei l-a produs, alaturi de patronul ei spiritual, Justitiei romane.”

Articolul abundă de chestiuni cvasi-tehnice, sunt citate hotărâri ale Curţii Constituţionale care desfiinţează decizii luate de Macovei, împotriva ei este adusă martor chiar societatea civilă. În mandatul său de ministru al Justiţiei, Macovei a făcut praf Justiţia.

Poate părea credibil ce spune Năstase. Ia uite, ăsta este un document oficial, ce a făcut Macovei este neconstituţional.  Şi aici apare şmecheria: pe acest adevăr (care suportă o discuţie), Năstase altoieşte o minciună care capătă şi ea, prin asociere, parfum de adevăr.  Schema este simplă şi stupidă, dar prinde la cetăţenii şi votanţii defavorizaţi intelectual : ” Macovei a comis o bălărie şi tot  Macovei îl acuză pe Năstase de corupţie.  Deci, Năstase este nevinovat. Pentru că uite cine îl acuză: Macovei, cea pe care a certat-o şi Curtea Constituţională!”.

Cine este personajul bun? Monica Macovei, sau Adrian Năstase? În situaţii de felul asta, în care nu mai poţi vedea pădurea din cauza copacilor stufoşi din articolul lui Năstase, sunt  necesare un pas în spate şi recursul la o probă imbatabilă: ce cumpărăm? Calitate occidentală, sau marfă sovietică?

Cum se vede produsul Monica Macovei din perspectiva negustorului occidental Transparency International, unul din cei mai tari din branşă? Păi, în 2004, când Macovei a devenit ministru al Justiţiei, Transparency International spunea că România lăsată în urmă de Năstase şi Rodica Stănoiu era mai coruptă decât Senegal, Benin şi Mali.  Nota 2,9. Cea mai coruptă ţară de pe planetă, Somalia, avea 1.

În 2007, la finalul mandatului, România de după Macovei  avansase la 3,7.  În cifre, nu este un progres spectaculos. Dar arată clar că lucrurile au mers în direcţia corectă. Implicit, că Năstse minte. Asta este opinia occidentală: Macovei e marfă bună, corespunde standardelor din vestul civilizat. De altfel, după mandatul de ministru, a fost selectată consultant UK pe probleme de anticoruptie in Macedonia şi a fost premiată de monarhii europeni, alături de Vaclav Havel.

Al doilea biznisman, cel care strâmbă năsucul când vede din ce-i făcută Macovei, este Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, partid care tocmai i-a făcut bezele lui Putin. Partid care îl vroia ministru de Interne pe senatorul Cătălin Voicu.  Să-l reascultăm pe Cătălin Voicu, într-o discuţie din 2009 cu senatorul PSD Alexandru Mazăre: „Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea…[…]Colegule, asculta ce-ti spun! Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania!”.

Asta e marfa, din asta avem de ales. Monica Macovei şi urmaşii ei, sau Adrian Năstase şi cei ca el.

De ce este important să piardă Năstase meciul cu justiţia lui Macovei? Nu din duşmănie, ci pentru că ar distruge sentimentul impunităţii clasei politice. Ar introduce în ecuaţia ciordelii la nivel foarte înalt un posibil nou rezultat: puşcăria – care ar tempera hoţia. Iar de furat, se fură de la noi, cei care plătim licitaţiile umflate, plătim nepriceperea clienţilor politici puşi în posturi cheie, plătim în conflictul de interese dintre buzunarul nostru şi buzunarele lor.

Încă două chestiuni:

– am încercat să postez pe blogul lui Năstase un comentariu legat de Transparency International (exact ce am scris mai sus); nu a fost publicat;

– Neckermannele aveau o secţiune cu articole pentru baie, cosmeticale pentru gagici, cu supermodele în lenjerie  şi, incredibil de mişto,  ţâţe goale bestiale, color, dacă reţineţi dumneavoastră minte!

Reclame

6 responses to this post.

 1. Posted by neax on 24 mai 2012 at 8:04

  Ţinem minte, cum nu.
  Şi, tot din capitolul rufe murdare, ţinem minte că regele Mihai l-a proclamat pe Năstase „omul anului” la schimb cu garsoniera de la stat pentru prinţul Duda, aşa că nu doar Monica Macovei şi Vaclav Havel au fost premiaţi.

  Răspunde

  • vorbesti de premiile revistei VIP de prin 2003, nu?
   nu s-a orientat deloc majestatea sa, nici cu nastase, nici cu baselu.

   Răspunde

   • Posted by neax on 24 mai 2012 at 14:31

    Are mână proastă la dictatori, n-a nimerit-o nici cu Antonescu, nici cu Stalin, ce să mai zic de ăştia mai noi cu care s-a înhăitat.

    Răspunde

 2. Încă unul care răsfoieşte Codul Zambaccian. 🙂

  Răspunde

  • dl Bombo are noroc ca a prins vremurile dictatorului Basescu. Daca publica asa ceva pe vremea lui, il ridicau de pe strada, ca pe Ciuvica. 🙂

   (wordpress asta baga niste mesaje in spam, asa, de-aiurea, fara sa ma avertizeze, macar, trebuie sa ma uit eu din cand in cand sa vad daca n-a facut prostii.)

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: