Cum se umblă cu democraţia vopsită

Un dobitoc (sau un ticălos, sau dobitoc ticălos) pufnea pe nas: „Ce atâta gargară cu democraţia în pericol?! Ce este mai democratic decât votul poporului?”

Păi, mai, Tâmpy , votul poporului este adus în scenă de un  şir de nereguli. Începând cu demiterea abuzivă a şefilor camerelor Parlamentului (ei pot fi revocaţi DOAR de grupurile parlamentare care i-au propus, în cazul nostru de PDL; de-aia Năstase şi Geoană au rezistat atât în funcţiile respective), continuând cu anihilarea unei instanţe judiciare esenţiale, prin reducerea nejustificată de atribuţii (Curtea Constituţională, în contextul în care urma să se discute, culmea, tocmai despre Constituţie).

Aşadar, s-a ajuns la votul poporului după comiterea unor abuzuri. E ca şi cum eu ţi-aş arde un cot în nas, fără absolut nici o justificare, dar te-aş consola că vor intra imediat în scenă poliţia, procuratura, instanţa de judecată – expresii ale statului de drept, ale dreptăţii, ale democraţiei.

Toate astea nu sunt mofturi. Astea şubrezesc statul de drept, democraţia. Au trezit reacţii  fără precedent în ultimii 20 de ani spaţiul european, în USA. Doar mineriadele anilor 90  au avut un efect similar.  Ponta a fost convocat la Bruxelles, s-a propus suspendarea dreptului de vot al României din Consiliul Europei. Sunt nişte abuzuri fără echivoc.

Şi mai este o problemă cu votul popular în condiţiile astea. Băsescu este supus, abuziv, reacţiei nervoase a mulţimii sleite de criză. Înainte de terminarea mandatului, fără să fi încălcat Constituţia. E ca şi cum i-ai da unui copil posibilitatea să spună dacă vreau să mai asculte de tati, care tocmai i-a redus porţia de îngheţată, pentru că avea laringită.

Situaţia asta vulnerabilizează orice politician, care s-ar gândi, pe viitor, să-şi asume nişte măsuri nepopulare, dar necesare. Ar fi un argument pentru cel mai scârbos şi păgubos  populism. Politicienii au nevoie de o anumită stabilitate, tocmai pentru a fi capabili să facă şi ceea ce este nepopular, dar necesar. Judecata, pentru că trebuie să fie şi o judecată,  vine la fiecare 4, respectiv 5 ani, la termen, după terminarea mandatului. Înainte de termen, însă, se justifică doar prin comiterea unor abuzuri grave. Abuzuri pe care Băsescu nu le-a comis.

O altă căcănărie este invocarea caracterului consultativ al avizului Curţii Constituţionale.

Da, avizul este consultativ (în mod absurd, mi se pare mie). Dar asta nu înseamnă că avizul nu oglindeşte o relitate obiectivă. Faptul că este doar consultativ, e o chestie de procedură. Mulţi borfaşi au scăpat în ţara asta pe procedură. Dar avizul ăla conţine un adevăr.

Avizul Curţi Constituţionale este ca opinia unui medic. „Domnule, ai boala X. Se impune tratamentul Y”. Reţeta pe care ţi-o înmânează medicul nu are putere de lege şi nimeni nu te poate obliga să respecţi ce spune medicul. Dar asta nu înseamnă că medicul nu are dreptate şi că tu nu eşti un imbecil ignorându-l.

Îmi pare rău că oamenii au fost atât de afectaţi de tăierile de salarii, de sărăcie, de greutăţi. Îmi pare rău că cei care au luat măsurile astea, încrâncenaţi de o luptă politică şi mediatică, nu au reuşit să mai arate şi compasiune pentru oameni. Ministrul Muncii din Italia, o cucoană, a plâns în parlament, când a anunţat reuceri de salarii. Îmi pare rău că oamenii nu înţeleg că miza îndepărtării lui Băsescu nu este creşterea de salarii, ci reinstalarea sistemului mafiot, care să nu mai permită trimiterea la închisoare a marilor hoţi, precum Năstase şi Vântu, sau a parlamentarilor, inclusiv ai Puterii.

Hoţia lui Năstase, corupţia endemică propagată de el, hoţia lui Vântu, controlarea candidaţilor la prezidenţiale de către un borfaş ca el, abuzurile antidemocratice ale USL – cu CERTE efecte economice negative pe termen lung, toate astea produc mai multă sărăcie decât nişte măsuri economice dure, necesare, impuse aproape peste tot în Europa, într-o măsură mai mare, sau mai mică.

Reclame

7 responses to this post.

 1. Degeaba, bre. Cine a avut ochi de vazut, a vazut pana acum. Cine isi formeaza opiniile doar pe baza a ceea ce vede la A3 n-o sa-si puna niciodata intrebarea de ce toata Europa + SUA ne-au luat la ochi tocmai acum. De altfel, ma astept sa aud cat de curand o replica gen „da’ sa ne mai lase, domne, imperialistii astia si sa nu se mai amestece in treburile noastre interne”.

  Răspunde

  • eu cred ca individul de care vorbeam la inceputul articolului este rau intentionat. ala mananca bullshit.

   dar cred ca mai sunt si persoane de buna credinta dezorientate. care oscileaza intre „dar si Anastase a facut la fel” si „stai putin, astia sunt si mai rai, fac orice sa-si salveze pielea”.

   aici ar fi speranta, in fasia asta de indecisi, de oscilanti.

   Răspunde

 2. da, nici eu nu inteleg rostul unui aviz „consultativ”! Pe de alta parte … asta este … sirul respectiv de abuzuri, ce putem face? A face mai rau ca „ei” nu este o solutie. Singura solutie, desi sansele sunt mici: Mergem la Referendum! 🙂

  Răspunde

 3. eu nu o sa fiu in tara la referendum si mi-e greu sa cred ca acolo se va putea vota dar ma bazez pe voi

  Răspunde

  • chiar ma gandeam la diaspora si la cei aflati in concedii pe afara.
   sunt sigur ca o sa incerce sa ii obstructioneze cat se poate, o sa faca o sectie la fiecare 10 mii de km, mizerii din astea.
   oricum, plimbare placuta va dorim! :).

   Răspunde

 4. […] o mică revistă a blogurilor, evident o selecție trunchiată și manipulată: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, cu precizarea că nu fac nici o speculație cu privire la […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: