În gaura presei

Amicul meu Doru Buşcu, arhetipul prostituatei foste Miss Univers, a scris săptămâna aceasta un editorial  în care o acuză pe Monica Macovei de ipocrizie, pentru că sare la gâtul dottorelui  Ponta, dar se face că nu vede plagiatul procurorului general Kovesi.

Doruleţ are dreptate, mi-am zis. Dar Doruleţ se face, totodată,  că nu vede tabloul general şi nu duce raţionamentul până la capăt. Cu ideile astea, am lăsat un comentariu pe Facebook-ul articolului. Mi-a fost şters, din motive pe care numai domnul profesor Dan Voiculescu le-ar găsi justificate. Îl redau aici, din memorie.

Eh, ce mai contează că Justiţia a avansat spectaculos în ultimii ani?

Acceptăm că a plagiat şi Kovesi. Ce facem? O dăm jos? Aşa ar fi bine şi normal, să suporte consecinţele furtului.

Şi cu ce alte urmări?  Cu pierderea unui soldat valoros pentru Justiţie.  Mercenarul-plagiator Kovesi contribuie decisiv la victoria Justiţiei în lupta cu Corupţia. Înlăturarea lui Kovesi ar fi victorie de etapă a Justiţiei oarbe, care, însă, paradoxal, ar slăbi Justiţia în războiul final cu Corupţia.

Avem, iarăşi, de ales răul cel mai mic, în detrimentul răului uriaş. Sunt părtinitor? Tehnic, da. Sunt ipocrit? Cred că nu, pentru că raţionamentul trebuie dus până la final. Eu cred că suma beneficiilor Kovesi este infinit mai mare decât suma daunelor Kovesi. Acum nu judecăm doar paritatea plagiat Kovesi-plagiat Ponta, judecăm şi ce mai înseamnă personajele respective în rest. 

Nu cred că România are acum un capital uman şi profesional care să confirme că nimeni nu este de neînlocuit.  În vreme de pace, aş fi zis să se ducă învârtinde-se.  

Şi, revenind la Monica Macovei cea părtinitoare, trebuie să observăm iar că este ţinută în brate de Occidentul democratic şi înjurată de băieţii afiliaţi ideologic sau pă interes domnului Dan Voiculescu.

Dacă aş avea de ales, aş evada în Occidentul imperfect al Monicăi Macovei, decât în Gulagul lui Voiculescu.

În altă ordine de idei, tare necăjit mai sunt. Am cumpărat ieri un pepene de la Carrefour, import Grecia, 10 lei. Foarte dulce la vremea lui, dar acum deja borşit, fad. 😦

LATER EDIT – recitind acum articolul si comentariile, realizez ca nu am mentionat ceva foarte important: mentinerea lui Kovesi in functie, cu tot cu plagiatul ei, vizeaza doar perioada asta (zile, saptamani, luni?) in care se transeaza batalia pentru Justiţie, în urma atacului USL.  Nu încerc să o scuz pe Kovesi prin meritele anticoruptie. Spun doar că nu trebuie deshămată de la căruţă acum, la deal, când Voiculescu trage de ea la vale.

Reclame

11 responses to this post.

 1. hmmm … aici nu sunt de acord. Pentru ca vorbim de un principiu: ai plagiat, adica ai furat, trebuie sa demisionezi. Daca incepem sa interpretam, ca o fi, ca o pati, intram intr-un tarim subiectiv unde fiecare are dreptatea lui. Pentru a garanta impartialitatea trebuie sa ne decidem asupra unor reguli pe care sa le respectam chiar daca nu ne convine.

  Răspunde

  • …în mod normal şi eu aş spune la fel, după cum am scris. Dar acum, în condiţiile actuale, am fi în situaţia înecatului care refuză mâna salvatoare întinsă de Vadim , Becali sau alt nefrecventabil din ăsta. Am exagerat puţin în ambele sensuri. Părerea mea este că, vrând să facem riguros bine, în practică am face mai mult rău.

   Băieţii ăştia ai lui SOV (de fapt, Buşcu, pentru că am observat că alţii de la Caţavencii mai au obraz) sunt şmecheri. Exploatează situaţii de felul ăsta, în care aproape au dreptate (sau în care dreptatea e pe muchie de cuţit), ca să o căpăcească pe Macovei.

   Monica Macovei, amanta platonică a lui Băsescu, protejata lui, Macovei, simbolul anticorupţiei, aproape singurul argument rămas de partea dictatorului la referendum. Trebuie stârpite şi compromise orice atuuri ar mai avea Băsescu. Iar Macovei este unul important.

   Eu aşa văd toată ecuaţia.

   Răspunde

 2. și eu spun că dacă ai furat, trebuie s-o întinzi.
  iar plagiatul este un furt.
  până aici, sunt în dezacord total cu textul șters de pe Facebook.

  însă, trecând peste acel text, referindu-mă la fapta în sine, aș invoca gravitatea acesteia.
  una e să furi pixul pe care ți l-a împrumutat cineva, alta este să spargi o bancă.
  Ponta a furat un doctorat.
  Kövesi a furat câteva fraze, dar NU un doctorat.

  Ponta a furat o teză de doctorat, un titlu de doctor, un titlu de conferențiar (condiționat de a fi doctor), un salariu de conferențiar o mică perioadă (mult mai mare decât cel de lector, pe care-l putea avea fără doctorat), un plus de 15% la salariu (de conf, de procuror etc.) timp de câțiva ani, din bugetul statului (sporul de doctor), un prestigiu social aferent titlului de doctor și celui universitar și așa mai departe.

  Kövesi a furat (în cel mai nașpa caz) niște exprimări cu caracter general, cu greutate zero (cumulată!) în economia demersului științific al cercetării sale de doctorat.
  fără acele fraze, teza lui Kövesi ar fi fost exact aceeași – cu un aspect mai zgrunțuros din loc în loc, dar cu exact același conținut.

  Kövesi a uitat să dea înapoi stiloul cu care a scris (așa cum Szarkozy făcea, la propriu, sistematic).
  Ponta a spart o bancă.

  trebuie să-și dea demisia Kövesi?
  poate că da, poate că nu.

  trebuie să-și dea demisia Ponta?
  cu siguranță, NU!
  autorul unei infracțiuni grave nu își dă demisia, ci este condamnat penal.
  cu suspendare, că-i la primul doctorat furat.

  Răspunde

  • „…în solicitarea noastră privind dispunerea unei pedepse neprivative de libertate, mai rugăm onorata instanţă să ţină cont că inculpatul are în întreţinere un părinte spiritual, căruia îi duce săptămânal chiftele, în acest scop el deplansându-se de fiecare dată în localitatea Rahova.”

   Răspunde

   • « am luat la cunoștință că inculpatul are în întreținere o mamă spirituală.
    care, la rândul ei, are în întreținere o mătușă materială.
    totuși, considerăm că această sarcină umanitară ar putea fi preluată de bunicuța spirituală a inculpatului, având concomitent și calitatea de bunicuță spirituală a mamei spirituale a inculpatului.
    întrucât bunicuța spirituală a ambilor este în deplinătatea forțelor fizice și instituțional-administrative, onorata noastră instanță decide ca sus-numita bunicuță să preia în întreținere atât inculpatul, cât și mama sa spirituală, cărora să le ducă la Rahova, săptămânal, sărmăluțe în foi de Constituție.
    în acest scop, onorata noastră instanță dispune ca gardienii să permită sus-numitei bunicuțe, o dată pe săptămână, părăsirea celulei în vederea efectuării de vizite umanitare (hrană contra rețete prescrise de doctori) în celulele inculpatului și mamei sale spirituale. »

    Răspunde

    • sărmăluţe în foi de Constituţie 😀 exceleeent.
     sărmăluţe în foi de Constituţie cu smântinică de-aia din reclame, prea bună, prea ca la ţară din lumea a treia.

     în rest, foarte frumoase distribuţia şi scenariul, o încrengătură demnă de telenovela politică „Tânărul ne-a liniştit”

     Răspunde

 3. Posted by Tudor on 9 iulie 2012 at 21:34

  Sa ramana Kovesi in functie este sinonimc cu a-l pastra pe Ponta. Nu exagerez, dar asta este situatia reala si dovedita in restul Europei. N-a contat cat de mult bine putea face Guttenberg, a contat ca a furat odata si tot timpul ar fi planat deasupra lui suspiciunea ca ar fura din nou.

  Daca tot o luam inainte sa dam pedepsele corecte pentru plagiat, vom face si acest sacrificiu cu Kovesi. Nu avem de ales, altfetl s-ar interpreta ca o plagiatoare isi apara proprii plagiatori in timp ce ii baga la maturat strada pe altii 😦

  Răspunde

  • nu e deloc sinonimic, cum spui tu.
   pentru ca un plagiat este egal cu un alt plagiat, dar plagiatorul Ponta este nociv, pe cand plagiatorul Kovesi are o contributie decisiva la muit mafia. asta este miza, acum.

   acest sacrifiu cu Kovesi ne-ar costa mai mult acum, in zilele si saptamanile astea, cand se fac cartile si cand ne lamurim daca drumul catre o justitie independenta si solida este sau nu este reversibil.
   asta e parerea mea.
   ii face un bine lui Dan Voiculescu, daca nu observam tabloul complet.
   si conteaza cat de mult bine poate face Kovesi. tocmai asta este argumentul care o salveaza, in ochii mei.
   nu sunttem pusi in fata unei alegeri ideale, dar optiunea este limpede: o solutie imperfecta, dar -lucru rar- functionala, sau o rigoare obtuza in circumstantele astea, care ar bucura gasca Ponta&co.

   Răspunde

 4. Poate nu am fost clar. Sa plece si kovesi, dar nu acum, nu in zilele astea, cand se da atacul la justitie. Asta e ideea. Nu e vorba nici de basescu, nici de kovesi, ci de justitie, care a inceput sa aiba ac de cijoacele mari.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: