De ce romii sunt ţigani

Pentru că rumânii îi discrimineşte!! Pentru că nu îi lasă să merge la şcoale!! Pentru că rasismul rumânilor îi ţine în cercul vicios lipsă de educaţie –-> slujbe proaste –-> sărăcie –-> infracţionalitate !!

Parţial, este adevărat ce recită cu ochii închişi nişte băieţi şi fete spălaţi pe creiere.  Există o respingere apriorică a ţiganilor (însă nu numai în România şi nu numai de azi, de ieri), există segregare în şcoli, există sărăcie care naşte hoţie.

Dar, mânca-v-aş, mai există şi alte cauze, mai importante, care ţin exclusiv de cultura şi tradiţiile ţigăneşti şi care determină reacţiile de adversitate faţă de ţigani şi ţigănie. Pe-astea nu vor să le vadă ONG-urile isterice.

Hai să vedem care-s cauzele alea. Puţintică răbdare.

O cetăţeancă, de formaţie jurist, de profesie consultant de specialitate al Curţii Superioare din Pima County, Arizona, pe nume  Iskra Uzunova, a publicat în 2010  un articol în The Arizona Journal of International and Comparative Law. Adică într-o publicaţie de specialitate a Facultăţii de Drept din Arizona, USA. Deci, nu avem de-a face cu un Vadim în fustă.

Articolul, intitulat Roma Integration In Europe: Why Minorities Rights Are Failing, expune frontal câteva din cauzele eşecurilor de integrare a ţiganilor noştri.

Acceptarea culturală a ciordelii, prevalenţa propriului sistem de drept în faţa legilor statului care îi găzduieşte, cultura egocentristă, respingerea cu încăpăţânare a influenţelor externe – toate astea duc la eşecul integrării ţiganilor în orice societate cât de cât civilizată.

Sigur, de ciordit ciordesc fără ruşine şi politicienii şi afaceriştii români. Dar societatea pedepseşte furtul. Pe când, la ţigani nici nu se pune problema de pedeapsă, pentru că ciordeala de la ne-ţigani nu este o infracţiune, ba chiar este ceva mişto.

Under Gypsy law, theft and fraud are crimes only when perpetrated against other Gypsies.  Gaje are seen as overindulgent and exploitative or as fools, and, by some accounts, theft from gaje is even considered praiseworthy.

If a Gypsy steals from another Gypsy, however, “the thief is publicly shamed and banished from the community until he or she has repaid the victim. Gypsies view fraud and theft from gaje not only as permissible, but they also engage in deliberately fraudulent practices. 

„Gaje” înseamnă non-ţigani, „gagii”.

La care se adaugă refuzul unor clanuri ţigăneşti de a lucra pământul, pe care îl consideră spurcat, apoi cutuma sinucigaşă de a retrage copiii, mai ales fetele de la şcoală după ce  se mărită la 12-13 ani etc.

Recomand articolul din link. Este foarte interesant, se parcurge uşor şi poate fi un punct de plecare în abordarea cu succes de dezţigănirii unor oameni. Autoarea e conştientă că super-progresiştii spălaţi pe creier împiedică orice demers cu şanse de reuşită: Discussing nuances of culture and law is understandably difficult in an environment in which even discussion of crime statistics is criticized as fueling stereotypes.

Ălora care se reped să-mi spună că-s hitlerist, le răspund că să mă pupă în cur şi că fetiţa căreia i-am mâncat din farfurie restul  de cărniţă cu zgârci  de pe copănel  de la mâncărica Barbie de pui e ţigancă 100%, o latră şi pisica noastră. Dar o ţigăncuşă a unor ţigani care fug de ţigănie şi mizerie morală şi se dau peste cap să scoată capul la lumină.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: